Het Sleutelkruid – lieflijke verhalen

Waarom dit boek?

?Hoe vertel je verhalen in een verhaal? Je leest het in dit boekrecept.

Vroeger las ik graag boeken van Paul Biegel. Nu lees ik klassieke kinderboeken ook om mijn schrijfkennis en -inspiratie op te stuwen. In de bieb zag ik het sleutelkruid staan; die had ik nog nooit gelezen. Fijne raamvertelling, onderhoudend, alle eindjes komen netjes samen.

Plot samenvatting

dieren vertellen verhalen aan de oude koning Mansolein om zijn hart in beweging te houden, terwijl de wonderdokter sleutelkruid zoekt om zijn leven te redden.

Boekcitaat

‘Tot verbazing van de haas maakte de vervaarlijke wolf een diepe buiging voor de koning en sprak: “Grote duizendjarige koning over ons allen, voor U buig ik, voor niemand anders. Daarom ben ik gekomen, nu U ziek zijt, om U het grootste avontuur te vertellen, dat niemand anders ooit heeft gehoord.”’

Kracht van dit boek

– Heldere structuur door herhalingen, die origineel van elkaar verschillen, en de doorlopende verhaallijn die uiteindelijk alles verklaart.

– Lieve personages met eigen zwaktes zoals verlegen, angstig, zelfmedelijden, overmoedig.

– De vertelde verhalen blijken waar te zijn verderop in het boek, waardoor het sprookjesboek een waarheidsgehalte lijkt te hebben.

Persoonlijk minpunt

– De spanningsboog van het sleutelkruid komt aan elk hoofdstuk even terug, maar het boek ademt dat het goed komt. Heel spannend is het dus niet.

Wijze les

– Elke gebeurtenis kun je vertellen als een spannend verhaal.

– Verhalen doen je hart sneller kloppen, waardoor je langer leeft!

Gaat jouw hart sneller kloppen van sprookjesverhalen?

Pin It on Pinterest

Share This