Storytelling in 12 stappen – universeel verhaal

Waarom dit boek?

Welke route volgt de held? Je leest het in dit boekrecept.

In een schrijversblog van @jozuadouglas kwam ik ‘storytelling in 12 stappen,’ van miekebouma tegen. Korte uitleg over ‘de heldenreis’ ken ik via blogs, tijd voor een langere rondreis door dit onderwerp.

Zo grappig om te ontdekken hoe je de stappen ook in je eigen leven zet, hoe universeel de heldenreis is. Zoals twijfel voor een nieuwe uitdaging en mentoren die de held coachen. Terwijl de heldenreis mij vorig jaar onbekend was, volgt de opzet van ‘Lieve Feekstra Toverpad’ redelijk dit stappenplan. Zelfs stap 9 ‘de dolk’ zit erin! (in Lieves geval een toverstok). Het verduidelijken van de stappen maakt een verhaal herkenbaarder.     

Plot samenvatting

Mieke Bouma doorloopt de heldenreis, houdt halt bij elk van de twaalf stappen en illustreert verschillende varianten op de universele thema’s en archetypes.

Boekcitaat

‘Aarzel dus niet om zaken te vergroten, te verdraaien of absurd te maken. Verhalen winnen vaak aan kracht wanneer er ongewone en onalledaagse dingen gebeuren.’

Kracht van dit boek

– Makkelijk te volgen taal en structuur

– Per stap legt Mieke de kern van de stap uit en welke dramatische functies dit kan hebben in het verhaal. Dit illustreert hoe verschillend een schrijver de stap kan invullen, afhankelijk van het doel. 

– Praktisch: suggesties voor mogelijke handelingen, personages en opdrachten voor de schrijver per stap.

Persoonlijk minpunt

Heb ik niet.

Wijze les

Alle gebeurtenissen in je leven zijn in ‘de heldenreis’ in te passen. Het goede nieuws: er zijn slechts 12 stappen. Het slechte nieuws: je loopt in rondjes. Wanneer je de weg kwijt bent, pak dan het reisplan van de held erbij en zet de volgende stap op de route.

Voel jij je de held in jouw verhaal?

Pin It on Pinterest

Share This