De rode prinses – heerlijk hartverwarmend

Heb jij Rode Prinses ervaringen? Paul Biegel is één van mijn jeugdfavorieten. Ik zag De Rode Prinses in de bibliotheek en wilde graag opnieuw kennismaken. Het is een heerlijk hartverwarmend sprookje.  

Plot samenvatting

De Rode Prinses groeit eenzaam op in het Witte-Torenpaleis dromend van ‘de rest van de wereld.’ Wanneer ze op haar 12e verjaardag eindelijk de poort uitrijdt om het volk te begroeten, wordt haar koets gekaapt door 3 rovers. Komt ze ongeschonden de wildernis uit?

Boekcitaat

‘Wij willen terug!’ riep ze. ‘Wij willen naar het Witte-Torenpaleis en naar Onze vader en moeder.’

‘Ja meidje, ja meidje, ja meidje,’ zeiden de rovers.

Meidje?’ riep de Rode Prinses. ‘Hoogheid! Koninklijke Hoogheid zijn Wij. Begrepen?’ Ze stampvoette zoals haar grootmoeder stampvoette. ‘En nu willen Wij dadelijk terug!’

Kracht van dit boek

-Hartverwarmend thema: De ‘blanco’ Rode Prinses beleeft vanuit eigen initiatief haar avonturen; ze krijgt invulling door haar ontmoetingen met de mensen uit ‘de rest van de wereld.’ Het verhaal leert verder te kijken dan ‘rover,’ ‘Rode Prinses’ of ‘verschrikkelijke Umberto.’ Stereotypes worden op de hak genomen.

-Identificatie met de hoofdpersoon, willen WIJ niet allemaal een beetje Rode Prinses zijn?

-Humor: woordgrapjes, ironie, onderbroekenlol.

-Kloppend plot waarin alle eindjes netjes samenkomen.

Persoonlijk minpunt

– Soms vond ik het lastig lezen door de uitlijning (alles links, aaneen) bij doorlopende dialogen met tekst er doorheen, of gesproken tekst zonder aanhalingstekens.

#Wijshacks

Ik heb mijn eigen manier van Rode-Prinses-avonturen – zonder rood haar, met witte jas. In mijn spreekkamer ontmoet ik allerlei mensen met eigen verlangens en verhalen. Daar hoef ik de deur niet voor uit (oké, ik moet eerst naar het ziekenhuis rijden).

Ken/ben jij een rode prinses?

Pin It on Pinterest

Share This