Heksenkind – Fantasie echt beleven

Waarom dit boek?

Hoe beleef je fantasie echt? Je leest het in dit boekrecept.

Uit de categorie ‘kinderkruiken’ is Heksenkind een hartverwarmende oppepper, die ik als 10-jarig meisje las. Ik dwaalde over mistige heuvels, hoorde vreemde Keltische klanken en snoof de geur op van bloemenweides vol geneeskrachtige kruiden. Erna wilde ik ook heks worden (of ‘doran’ zoals dat heet): geneeskunst gemixt met magie. Deze klassieker staat op mijn dochters boekenplank en bevat het recept om heksen tot leven te toveren.

Plot samenvatting

In de zevende eeuw, in Dalriada (nu bekend als het Schotse eiland Mull), komt meisje Leana te wonen bij Juniper, die in het dorp bekend staat als heks. Leana leert alles wat ze nodig heeft om een Doran te worden: de toverkracht die schuilt in hard werken, bescheidenheid, balans en liefde voor alles wat leeft.

Boekcitaat

‘Niet iedereen is bekend met heksentaal. Misschien wil je ons eens vertellen wat een doran is.’

‘Het is iemand die van alle wezens van de wereld houdt,’ zei ik, […]‘Het is iemand die gelooft dat alle dingen met elkaar samenhangen, en dat daardoor alles gebruikt kan worden om de pijn en het lijden van de wereld te verlichten. Het is iemand die geen haat kent en die van niets of niemand bang is.’  

Kracht van dit boek

– Invoelbare personages. Leana moet wennen aan het harde werken, heeft er geen zin is, is soms nukkig. Gaandeweg groeit haar karakter dankzij de lessen van Juniper en het leven.

– De setting (Dalriada 7e eeuw) wordt heel realistisch neergezet, hoe mensen toen leefden en geloofden. Hierdoor voelen het verhaal en de magie als werkelijkheid, een parallelle wereld.

– Het vergroot je kennis over historie, planten, persoonlijke ontwikkeling en filosofische vraagstukken als werkelijkheid en beleving.

Persoonlijk minpunt

– Het einde past, maar gaat ‘snel’ met ‘korte eindjes,’ zeker in verhouding tot het ritme in de rest van het verhaal.

Wijze les

– Toverkracht schuilt in hard werken, genieten van je arbeid, bescheidenheid en liefde. Zo blijf je in balans.

– Liefde voor alles wat leeft is een geschenk voor jezelf en de wereld.

Beleef jij fantasie echt?

Pin It on Pinterest

Share This