Het geheim van de schrijver – structuur uit chaos

Waarom dit boek?

Hoe schep je structuur uit chaos?

Vanuit de schrijfcursus #ikschrijfthuis van Querido werd ik geattendeerd op ‘onder de motorkap van het schrijverschap’ van Renate Dorrestein. Maar toen ik ging zoeken, sprak deze titel me meer aan. Dit boek is onderhoudend, informatief, lyrisch en ontnuchterend. Zowel haar eigen ervaringen als vele anekdotes en citaten van andere schrijvers passeren de revue.

Plot samenvatting

vanuit haar expertise als schrijver en schrijfdocent schept Renate orde via ‘geloof, hoop en liefde’ rondom de verwekking, geboorte en opvoeding van ‘het verhaal.’

Boekcitaat

‘Waarom is onzekerheid zo’n onlosmakelijk onderdeel van het creatieve proces? Komt het doordat de twijfel, met z’n vermogen de verschrikkelijkste scenario’s in de geest op te roepen, domweg een kind van de verbeeldingskracht is? […] Twijfel kan ook vruchtbaar zijn, en ervoor zorgen dat je niet te snel genoegen neemt met je prestaties, maar op lange termijn gaat er een vermurwende werking van uit.’

Kracht van dit boek

– Toegankelijke stijl door middellange zinnen en weinig jargon.

– Humoristische originele beeldspraak.

– Goed volgbare opbouw en structuur.

– Interessante kijkjes in haar eigen werkproces, maar ook dat dan andere schrijvers – relativerende argumentatie.

– Veel technische informatie.

Persoonlijk minpunt

-Ik weet nog steeds niet hoe ik perspectief, vorm, structuur en constructie helemaal uit elkaar moet houden, maar dat was ook een deel van de boodschap: ze zijn een kluwen spaghettisliertjes.

Wijze les

– Schrijven is noeste arbeid waarbij ‘hoop, geloof en liefde’ noodzakelijk zijn om ooit een levensvatbaar resultaat te scheppen.

– ‘Streven naar gevoel van erkenning’ is een fictief verhaal.

Hoe schep jij structuur uit chaos?

Pin It on Pinterest

Share This