Hoe fictie werkt – schrijfhorde

Aan mijn schrijfcoach (Mireille Geus) vroeg ik om een handige leeslijst voor schrijvers. Op haar lijst stond o.a. ‘Hoe fictie werkt.’ Iedere schrijver (en lezer?) wil dat natuurlijk weten…

Plot samenvatting

James Wood, hoogleraar literaire kritiek aan Harvard University, wil duiden hoe fictie werkt en behandelt daartoe items zoals personage, details en metaforen. 

Boekcitaat

De vrije indirecte rede is het krachtigst wanneer hij nauwelijks zichtbaar of hoorbaar is: ‘Ted keek door zijn dwaze tranen heen naar het orkest.’ In mijn voorbeeld markeert het woord ‘dwaze’ de zin als geschreven in vrije indirecte reden. Haal het weg en we houden een gewone weergegeven gedachte over: ‘Ted keek door zijn tranen heen naar het orkest.’

Kracht van dit boek

– Korte stukjes, waardoor genoeg witruimte en adempauzes.

– Specifieke voorbeelden uit de wereldliteratuur.

– Een variatie aan schrijfstijlelementen.

Persoonlijk minpunt

De schrijver draaft weg op zijn eigen eruditie. Dat mag hij beteugelen, wat mij betreft. Het boek voelt als een horde waar je als lezer lastig overheen kunt springen. Ik heb alles gelezen, maar weinig beklijft. Het antwoord op ‘hoe fictie werkt’ is mij nog niet helder.

Verwacht geen overzichtelijk instructieboek, het is meer een essay.

#Wijshacks

-Beantwoord een lastige vraag met een boek. Daar is de vragensteller wel even zoet mee.

 

Ik verdiep me in hoe iets werkt door erover te lezen, maar ik heb een hekel aan dikke handleidingen. Met weinig moeite een groots resultaat bereiken, simpel een knopje indrukken, dat heb ik het liefst. Maar ja, dat is sowieso NIET hoe fictie werkt… Hou jij van handleidingen?

Weet jij hoe fictie werkt?

Pin It on Pinterest

Share This