Jacob en de zeven gevaren – mieters!

Val jij op de uitstraling van een boek?

In de Arnhemse Kinderboekwinkel spraken de titel en de nostalgische cover me onmiddellijk aan. ‘Oh ja, die leek me leuk!’ Ik zag Jakob wel eens op Instagram. En, zal ik eerlijk bekennen, dit was het eerste dat ik van @jacques_vriens las, hij stond nog op mijn to-read-list. Lekkere vaart, humor en wat geschiedenislesjes erdoorheen gevlochten. Mieters!

Plot samenvatting

onderweg naar school moet Jakob 7 gevaren trotseren, hij verzint extra gevaren om tot 7 te komen. Maar het leven verzint ook obstakels en gevaren voor Jakob. Is hij moedig genoeg om zijn reis door te zetten?

Boekcitaat

Mijn eerste gevaar is de mandenwinkel van Bruins, een stukje verderop in onze straat. Voor de deur ligt een Duitse herder. Hij heeft gemene gluuroogjes en een bek die halfopen hangt alsof hij wil zeggen: ‘Hé, Jakob Veenman, zie je mijn tanden? Eén hap en je arm ligt eraf. Bij twee happen je been en bij drie je piemel.’

Kracht van dit boek

– vlotte, grappige en beeldende taal.

– na ieder hoofdstuk wil je doorlezen, door de vraag die onderaan de bladzijde bungelt.

– toegepaste geschiedenislesjes. Vermaak, kennis en wijsheid vervlochten.

– personages: Jakob (grappig, bangig), Claartje (stoer), tante Tilly (akelig mens). Hoewel je weinig van Jakobs uiterlijk weet, heb je direct het gevoel dat je hem kent.

– Lekker: in alinea 3 (zie citaat boven) worden zijn naam en ‘piemel’ genoemd. Mijn jongens (12 en 9) vonden het prachtig. 

Persoonlijk minpunt

– Af en toe had ik een gevoel van ‘waar gaat het verhaal nou naar toe?’ Maar aan het einde is het duidelijk een mooi afgerond geheel, zonnig en open.

– Qua lay-out vind ik het fijner als alinea’s inspringen.

#Wijshacks

– Als je je leven saai vindt, verzin dan 7 gevaren en trotseer ze.

– Onwetendheid vullen we in met aannames, maar die kloppen vrijwel nooit met de realiteit. Ga moedig op onderzoek, ga fact-checken bij de persoon in kwestie. Is het echt een gevaar?  

 

Mijn zelfverzonnen rampscenario’s (A, B, C enz.) leiden vaak tot wilde actieplannen. Ik word er erg moe van. Ik stop ze weg, diep in mijn achterhoofd. Het aantal gevaren op mijn pad reduceer ik liever tot 0. Wegredeneren en oplossen die handel.  

Verzin jij gevaren?

Pin It on Pinterest

Share This