Koning van Kantoren – politiek avontuur

Hoe maak je politiek spannend voor kinderen?

Lemniscaat heeft een tijdschrift over kinderliteratuur, Stach, naar de koning van Katoren. Ik kon me het verhaal niet meer goed herinneren, dus herlas ik het. Gestructureerd, origineel en onverschrokken. 

Plot samenvatting

Katoren wordt al jaren geregeerd door ministers, maar de 17-jarige Stach wil koning worden. Daarvoor moet hij eerst 7 levensgevaarlijke opdrachten vervullen.

Boekcitaat

‘Veeg die glimlach maar van je gezicht,’ zegt hij tegen Stach. ‘Zo leuk is het leven niet. Trouwens, het lachen zal je wel vergaan als je hoort welke opdracht je moet uitvoeren.’

‘Ik ben benieuwd,’ zegt Stach.

Kracht van dit boek

– Heldere structuur door de 7 opdrachten.

– Persiflages op de maatschappij, bv de kerk, kwakzalvers en vervuilers.

– Originele opgaves en oplossingen.

Persoonlijk minpunt

– De verteller, nadrukkelijk en soms flauw aanwezig.

#Wijshacks

-Als je een probleem niet kunt oplossen, denk je hem om. Niets is onmogelijk.

-Onbevooroordeeld & onverschrokken regeer je de wereld.

 

De onbevangenheid en het zelfvertrouwen van Stach lijken me heerlijk. Zo voelde ik dat niet op mijn 17e. Ik ben wel een beslisser & oplosser. Ik los nu opdrachten en problemen op in mijn werk als dokter en in mijn verhaal over Lieve Feekstra, maar dat is van een ander kaliber. Ik hou van praktisch en origineel.

Ben jij een opdracht oplosser?

Pin It on Pinterest

Share This