Luna – hoopgevend stemmig

Gozert las ik mijn zoons voor (Filip 11, Julius 9); Luna kon natuurlijk niet achterblijven. Beide zijn moderne jeugdklassiekers. Stemmig, roerend, hoopgevend.

Plot samenvatting

Luna verlaat Huize Hoopvol, ze verblijft samen met haar moeder op een aftands vakantiepark. Maar Luna hoort nog altijd stemmen, waaronder die van reisgenoot Gozert. Veroorzaken de belevenissen & ontmoetingen op het park een thuisbasis, of een retourtje Huize Hopeloos?

Boekcitaat

‘Ik denk omdat ik hier op mijn gemak ben,’ ging ik verder. ‘Als ik gestrest raak, wordt het erger.’

‘Voor iemand die zegt dat ze mij kan horen, luister je wel ontzettend slecht.’ Gozert zuchtte. ‘Ik ben een vogel­ verschrikker voor stemmen. Een stemmenverschrikker.’

Ik reageerde niet op hem. Gozert geloofde altijd iets te veel in zijn fantasiewereld.

Kracht van dit boek

– Emotie; Luna’s roerende momenten met moeder, zussen en parkbewoners.

– Teksten van geesten weergegeven in blauw, rood of ander lettertype. De lezer is deelgenoot, de bijfiguren niet.

– Goede lijn en spanningsboog.

Persoonlijk minpunt

Gozert bevat veel humor en fantasie; Luna is meevoelen, minder humor. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een vader en zus alleen bot & gemeen doen, om het bot & gemeen doen (waarom?). Of dat een psychiatrische instelling kinderen opsluit en drogeert. Dat vind ik minder geloofwaardig dan Gozerts fantasie.

#Wijshacks

– Dia de los muertos: vier de doden en het leven. Herleef positieve momenten uit je herinneringen samen met dierbaren, koester gekkigheden.

– Communicatie, stemmen horen, is verwarrend. We zeggen verschillende woorden, maar bedoelen hetzelfde item. We gebruiken woorden die ons gevoel weergeven: ‘vader,’ ‘El Malo,’ ‘die vreselijke vent,’ ‘ellendeling.’

 

Mijn jeugdherinneringen zijn rooskleurig. Toch voelde ik een steek toen Luna aankwam bij het zwembad: het bad is leeg, op wat dode bladeren en een laagje algenwater na. Dat is mijn jeugd, dacht ik. Opgedroogd en leeg, want is het is niet meer. Die tijd komt nooit terug. Het maakte me triestig. Mijn vader, moeder en broers kunnen kritische opmerkingen maken (net als ik; doorgaans grappig bedoeld), maar het was thuis. Was.

Ken/ben jij gekke familie?

Pin It on Pinterest

Share This