Mary Poppins – pinnig zoet

Soms is iemand anders dan verwacht. Mary Poppins kende ik van filmfragmenten, vliegend met haar paraplu. Het verhaal (film of boek) kende ik niet. Ik dacht dat Mary suikerzoet zou zijn, maar dat is ze beslist niet, ze is behoorlijk pinnig en ijdel. Fladderend, sprankelend – van aankomst tot vertrek.

Plot samenvatting

wanneer familie Banks een kindermeisje nodig heeft, komt Mary Poppins plotseling aangewaaid. Achter haar strenge voorkomen verbergt zij magie; ze tovert avonturen voor de kinderen. Maar wanneer draait de wind?

Boekcitaat

‘Is dat uw drankje?’ vroeg Michael nieuwsgierig.

‘Nee, het jouwe.’ Mary Poppins hield hem de lepel voor. Michael trok zijn neus op en begon tegen te stribbelen.

‘Ik wil niet. Ik heb het niet nodig. Ik neem het niet!’

De ogen van Mary Poppins bleven strak op hem gericht en meteen kwam Michael erachter dat je haar onmogelijk kon aankijken zonder haar te gehoorzamen. Er kleefde iets heel vreemds en opmerkelijks aan haar – griezelig en opwindend tegelijk.

Kracht van dit boek

-losse structuur: elk hoofdstuk is een verhaal, we volgen Mary’s jaar bij familie Banks.

-fantasie: de wereld rond met een kompas, pratende dieren, vliegen, levende sterren.

-humoristische dialogen; alle volwassenen worden op de hak genomen.

Persoonlijk minpunt

-Mary Poppins laat veel vragen achter, wie is ze precies? Wat was haar doel? (Waren de kinderen bengeltjes en nu engeltjes? Niet echt. Familie Banks eindigt zonder kindermeisje.) De kinderen zijn dol op Mary, maar ze gedraagt zich nors en ijdel. Dat maakt het juist interessanter.  

#Wijshacks

-Steek je neus in de wind en voel wat voor interessants komt aanwaaien.

-Nors opvoeden valt goed bij kinderen, mits er avonturen tegenover staan.

 

‘A spoon full of sugar makes the medicine come down.’ Mijn schrijfcoach citeerde dit Mary Poppins filmliedje. De zin sprak me enorm aan: suiker & medicijn! Maar in mijn 9+ boek Heksengeheimen wil ik meer dan een theelepeltje suiker. Doe mij maar bakken vol zoetsappige fantasie, een zuurtje en een goed verstopte (bittere) pil.

Hou jij van zoet?

Pin It on Pinterest

Share This