De gebroeders Leeuwenhart – warm sprookje

Waarom dit boek?

Hoe verbind je sprookjes met het hiernamaals? Je leest het in dit boekrecept.

Vroeger was dit een van mijn lievelingsboeken, ik vond het prachtig en huilde erom. Deze klassieker gaf ik jaren geleden aan mijn dochter voor op haar kinderboekenplank. Ik (her-)las hem nu voor aan mijn zoons (10 en 8). Met recht hoort hij thuis in de categorie ‘hartverwarmende kinderkruik.

Plot samenvatting

De gebroeders Leeuwenhart zijn in het hiernamaals Nangijala. De angstige Karel/ Kruimel wil zijn broer Jonatan altijd volgen, maar de dappere Jonatan gaat strijden tegen de wrede heerser Tengil en zijn monster Katla.

Boekcitaat

“‘Nangijala,’ zei ik, ‘waar ligt dat?’

Toen zei Jonatan dat hij dat niet precies wist. Maar hij wist wel dat het voorbij de sterren was. En toen begon hij zoveel over Nangijala te vertellen, dat ik bijna zin kreeg om er meteen naartoe te vliegen.”

Kracht van dit boek

– simpel taalgebruik en verhaallijn goed te volgen voor kinderen.

– invoelbaar door emotiebeschrijvingen van de karakters.

– thema sterven verzachten door een sprookjesachtig hiernamaals te scheppen.

– geruststellend spannend doordat het goede het kwaad verslaat.

Persoonlijk minpunt

– schrijfstijl: veel maar, toen, en en. O, o, o, wat is Kruimel bang.

– de verhaallijn hangt van onwaarschijnlijkheden aan elkaar. Dit wordt een paar keer toegelicht, ‘zo toevallig dat het wel voorbestemd moest zijn als in een sprookje,’ maar ander gedrag blijft volstrekt onlogisch. Dat is me vroeger blijkbaar niet opgevallen (of het stoorde me niet). Wel leuk om met je kinderen die rafellijntjes te bediscussiëren.   

Wijze les

– warme emotie is wellicht krachtiger dan logisch denken.

– het hiernamaals is een (on-)eindig sprookje.

Herken jij jezelf in Kruimel of Jonatan?

Pin It on Pinterest

Share This