De kracht van kwetsbaarheid – eerlijk gevoel

Prikkelende titel

Prikkelen titels jou? Meestal voel ik vage jeuk. Deze titel gaf me een stevige por. Kracht en kwetsbaarheid in één zin. Kracht gebruik ik, kwetsbaarheid vind ik lastig.

‘Heb de moed om niet perfect te willen zijn.’ Die opdracht geeft Brené Brown al op de cover. ‘Best een uitdaging,’ mompel ik, terwijl ik op de bank nestel. ‘En ik neem niet van iedereen opdrachten aan.’ Maar Brené is niet zomaar iemand.

Ze is hoogleraar in de VS en onderzocht 20 jaar moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Hierover schreef ze vijf #1 New York Times-bestsellers, ze gaf TED Talks (>50 miljoen views) en bezocht Oprah Winfrey. Haar eigen struggles met kwetsbaarheid gebruikt ze humoristisch ter illustratie. Haar teksten zijn inzichtelijk, praktisch en eerlijk. Heerlijk.

In het boek ‘de Kracht van Kwetsbaarheid’ stelt Brené dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Ze legt uit hoe het samenhangt met schaamte. En welk schild niet werkt, zoals perfectionisme.

Openhartig gesprek

Vlak voordat ik dit boek las, had ik een openhartig gesprek met mijn schoonzusje over burn-out en banenstress. Ik vertelde over 8 jaar geleden. Hoe ik na jaren buffelen door specialistische opleiding, wetenschappelijk onderzoek, zwangerschappen en thuismanagement mezelf compleet had uitgeput, en toen in het gat van baanloosheid viel.

Onrust, onzekerheid, het twijfelen aan mijn beoordelingsvermogen, gaten in mijn geheugen. De simpelste klusjes kostten moeite. Ik raakte mijn huissleutels kwijt, zocht gefrustreerd huilend alles af, en vond ze tussen de olijfolieflessen…

Het voelde goed om die ervaring te delen. En uit te leggen dat psychische klachten NORMAAL zijn, menselijk. Ieder gevoel is de uitkomst van gedachtes en gedrag. Gedrieën werken ze in kringetjes, negatief of positief. Het deed me beseffen dat ik regelmatig worstel met kwetsbaarheid in mijn verschillende rollen: dokter, schrijver, moeder, partner, vriendin…

Als schrijver vorm ik ideeën uit mijn hoofd tot tekst. Dat voelt kwetsbaar. En goed.

Als dokter is mijn witte jas een schijnschild tegen kwetsbaarheid. Niemand is feilloos. Regelmatig vraag ik me af: wat deel ik wel/niet over andere ervaringen? Over mezelf? ‘Oh, dat heb ik ook, dat is normaal.’ Ik wil het vertrouwen van patiënten in mijn deskundigheid niet schaden en eerlijk zijn. Wat maakt beter? Waar ligt de grens? Ik denk dat het aftasten blijft. Het geeft boeiende dialogen.  

Ps:

Na een jaartje rustig waarnemen, leidde ik mijn leven in banen. Ik ben nu dankbaar voor die ervaring.

#Wijshack

Lees dit boek en maak een mindmap, per hoofdstuk.

Gebruik jij de kracht van kwetsbaarheid?

Pin It on Pinterest

Share This