Waar is het avontuur? – dichtbij huis

‘Waar is het avontuur?’ Deze vraag stelt Brigitte Ars (schrijver, wereldreiziger, docent en onderzoeker Tourism Management).

‘Wat doe je als je denkt dat het avontuur uit je leven is verdwenen?’ Misschien stel jij deze vraag ook aan jezelf. Ik stel hem sinds een aantal jaren terwijl ik om me een tuur: ‘waar kan ik avontuur het beste zoeken?’

In dit boek beschrijft Brigitte haar persoonlijke zoektocht naar een avontuurlijker leven. Ze doorkruist tijd, doorbreekt landsgrenzen en ontmoet befaamde avonturiers. Ze gidst je langs concepten rondom avontuur en vertelt haar eigen vondsten. Dit boek helpt je om avontuurvragen beter te stellen. Onderweg pikte ik #wijshacks op.

‘Voor avontuur hoef je niet naar de Himalaya – ook in het normale leven ligt het binnen handbereik,’ verklapt Brigitte op al de achterflap. Hoe waar. Steek die #wijshack maar in je broekzak. Avontuur ligt binnen handbereik. Alleen even kijken, luisteren en voelen waar je je hand naar uitreikt. Of je voet.

Geheim paadje

Zo ontdekte ik vorig jaar mijn ‘geheime paadje.’ Ik wandelde sinds een paar maanden vrijwel dagelijks dichtbij huis, braaf over een verhard fietspad. Tot die ene dag.

Links achter de bosjes was een modderig paadje. Eerder had ik mensen achter die bosjes vandaan zien lopen, maar ik dacht dat het bewoners waren van het huis vlakbij (of ‘trespassers’). Totdat mijn nieuwsgierigheid het won van mijn drempelvrees en ik van het fietspad af stapte. Mijn hartslag ging sneller dan mijn stappen. ‘Dit is liminaliteit,’ legt Brigitte uit in haar boek. De oncomfortabele, onzekere overgangsfase tussen twee rollen of werelden, waarin je controle, zekerheid en voorspelbaarheid loslaat.

Het pad slingerde tussen boomstammen, door stukjes bos. Ik waande me onbespied in beschoeiing tussen open weilanden. Bij het begin van het pad, verstopt achter bosjes, stond een bordje van wandelroutes. Het pad was niet geheim. Ik deed blijkbaar niets stiekems.

Maar voor mij is het nog steeds ‘mijn geheime paadje.’ Waar ik iedere keer nieuwe geheimen ontdek: het geritsel van eekhoorns klinkt anders dan vogelgeritsel. Als een eekhoorn een boom op roetsjt maakt hij soms een ‘swoesh-swoesh-’geluid met zijn staart. Een kring vliegenzwammen is slechts twee weekjes zichtbaar en nog korter felrood.

‘Waar is het avontuur?’ De oplossing ligt niet in kwantiteit, in groots. Laat je niet gek maken door een ‘avonturen-bucketlist.’ De oplossing vind je in de kwaliteit om je heen. In nieuwsgierig blijven zoeken naar antwoorden die je beter maken.

Bedankt

Bedankt Brigitte Ars, Querido en Schrijvenonline voor dit boek. Een prachtige prijs voor een inspirerende schrijfwedstrijd.

Ps:

ik deel graag mijn nieuwe favoriete woord, uit dit boek: ‘Coddiwomple.’ Het betekent: ‘to travel in a purposeful manner towards a vague destination.’

Ik stel me voor dat iemand dit woord vond tussen de heideplanten op wuthering heights, of dat iemand er per ongeluk op stapte in de Cotswolds. Het rolt zo heerlijk Engels over je tong: ‘coddiwomple…’

Hoe stap jij uit je comfortzone?

Pin It on Pinterest

Share This