Sjakie en de chocoladefabriek – Lekker lachen

Waarom dit boek?

Hoe reis je linea recta naar de heerlijkste fantasiewereld? Je leest het in dit boekrecept.

Roald Dahl is mijn schrijversidool, al vanaf dat ik 9 was. De Heksen en Matilda heb ik wel 10x herlezen; Sjakie en de chocoladefabriek niet, waarschijnlijk omdat ik de film vroeger heb gezien en Willie een raar mannetje vond. Maar nu wilde ik me wentelen in een heerlijke dosis chocola.

Plot samenvatting

Sjakie vindt het laatste, vijfde, gouden ticket. Samen met vier andere uitverkorenen wint hij toegang tot Willie Wonka’s geheimzinnige chocoladefabriek. De rondleiding blijkt echter een afvalrace: het wordt de heerlijkste of vreselijkste dag in de kinderlevens.

Boekcitaat

‘Veruca, liefje,’ zei mevrouw Peper, ‘let maar niet op meneer Wonka, hij liegt tegen je.’

‘Lieve oude koe,’ zei meneer Wonka, ‘loop naar de maan.’

‘Hoe durft u zo tegen mij te spreken!’ schreeuwde mevrouw Peper.

‘O, hou je waffel dicht,’ zei meneer Wonka. ‘Kom nu allemaal opgelet!’

Kracht van dit boek

– humor vol satire, absurditeit en venijn

– fantasierijke snoepwereld om je boek bij af te likken

– vaart

– heldere verhaallijn

Persoonlijk minpunt

– De hoofdpersoon Sjakie en zijn familie zijn uitermate passief. Oma’s en opa’s liggen al twintig jaar samen in bed, iedereen legt zich neer bij een langzame hongerdood. Sjakie streeft naar chocola en het vinden van een ticket, maar wint het stomtoevallig (niet door een vernuftig plannetje). Dat hij uiteindelijk als enige overblijft, de fabriek wint en zijn familie van de hongerdood redt, is niet zozeer een verdienste van hemzelf, als wel doordat de andere kinderen verschrikkelijk verwende monstertjes zijn die hondsbrutaal Willie’s regels overtreden. Elk fatsoenlijk kind had de rondleiding afgemaakt en dan had Sjakie niet gewonnen. Hij lijkt niet over bijzondere eigenschappen te beschikken of een bijzondere ontwikkeling door te maken.

Wijze les

-Je kunt wachten totdat je een gouden ticket wint voor een magische chocoladefabriek, of je creëert zelf zoetigheid en voldoening in je leven.

Wacht jij op een ticket?

Pin It on Pinterest

Share This