Zo schrijf je een kinderboek – verhalen plannen

Waarom dit boek?

Hoe plan je je kinderboek? Je leest het in dit boekrecept.

Vorig jaar besloot ik mijn schrijven serieus te scholen. Aangezien ik een kinderboek (-en, trilogie) schrijf, zocht ik daar gericht informatie over. Op internet vond ik vlot drie opties: ‘Durf te schrijven’ van Carry Slee, ‘Kinderboeken schrijven,’ van Wim Daniels en ‘Zo schrijf je een kinderboek,’ van Mireille Geus. De eerste twee kocht ik; drie boeken vond ik net wat te gek. Ai, slechte keuze, weet ik nu ik hem recent wel aanschafte. Dit boek stelt de juiste vragen en biedt inzichten om je kinderboek goed te plannen. Ook wanneer je een ‘pantser’ bent, of een ‘plantser’ (zoals ik). Dan juist. Redigeren vergt laserfocus.

Plot samenvatting

Mireille stelt twintig vragen aan je over je verhaalidee. Wanneer je de antwoorden helder ziet, kun je van start en scherp je boek finishen.

Boekcitaat

‘Je hoofdpersoon heeft een vraag, een verlangen, een dilemma, een probleem, een gemis en moet daardoor in actie komen, op onderzoek uit. Daar begint het verhaal mee.’

Kracht van dit boek

– vragen die de diepgang en opbouw van je idee doorgronden, zodat er structuur ontstaat.

– verhelderende voorbeelden.

– no-nonsens, vriendelijk opbouwend.

Persoonlijk minpunt

– Niet alle schrijvers zijn plotters, en dat is prima. Bij het herschrijven kun je ook de lijn aanzetten en (her-) structureren.

Wijze les

– Blijf jezelf vragen stellen. Er zijn geen goede of slechte antwoorden. Zolang je maar een helder antwoord kiest. Eén.

Ben jij een plotter? Pantser? Plantser? Of vraag je je af wat dat überhaupt zijn?

Pin It on Pinterest

Share This