Spring van die Titanic af!

Schrijfenergie knalt soms op ijsbergen. Hier vind je 4 reddingsbootjes.

‘Veel mensen vinden goede oplossingen, maar voor het verkeerde probleem.’ Tijdens het poetsen van het aanrecht luister ik naar een college van Jordan B Peterson op aanraden van mijn broer. ‘Als je op de Titanic vaart, is het niet zinvol om de dekstoeltjes recht te willen zetten. Zoek een reddingsboot. Spring van dat schip!’

Hij is een Canadese hoogleraar klinische psychologie. Zijn filmpjes op youtube zijn miljoenen keren bekeken (Ik beluister ze tijdens schoonmaakklusjes: mijn huis en mijn brein poetsen, tegelijkertijd!). Zijn ‘maps of meaning’ gaan over de universele principes achter verhalen, de heldenreis next level. Bytheway, ik heb het over Jordan B Peterson, niet over mijn broer.

Terwijl ik de vetvlekken van het gasfornuis veeg en de spiegeling streeploos probeer te krijgen (irritant), bedenk ik hoe WAAR zijn uitspraak voor mij is. En waarschijnlijk ook voor jou. Een belangrijk probleem raakt soms zoek onder bergen oplossingen. Zo wordt mijn schrijfenergie nogal eens opgeslokt door oplossingen die helpen mijn schrijversleven te ontwikkelen, zoals zichtbaarheid en kennis vergaren.

Ik ben zo dol op strategieën bedenken, wijsheid filteren uit informatie, en lekker efficiënt over drempels hobbelen, dat ik regelmatig vergeet te checken of die bezigheden me naar het doel leiden. 

‘Wat was ook alweer het doel?’

‘Mijn verhaal over Lieve Feekstra fantastisch schrijven! De juiste kinderboekenuitgever overtuigen…’

‘Juist. Dus niet lullen, maar poetsen. Nee wacht, schrap dat lullen en poetsen: ga schrijven!’ 

Daarom voor jou deze 4 reddingsbootjes, eigenhandig in elkaar getimmerd, om je voor doelloze dekstoeltjes te behoeden. Zo zorg je ervoor dat je schrijfenergie geen schipbreuk lijdt…  

 

  1. Maak geen webite 

Laat websites langs je heen varen. Het is een ijsberg. Je hebt geen website nodig voor zichtbaarheid. Je hebt hem nergens voor nodig. Ik heb een website gemaakt. Ik heb hem nog steeds (www.adarussell.nl; dekstoeltjes loslaten blijkt erg lastig). Het kost bakken tijd/energie en mijn handen jeuken steeds om dekjes recht te trekken.

Hoe vaak bekijk jij websites van schrijvers? ‘Goed boek, maar uh, hoe is de website?’

 

  1. <50% consumptie, >50% productie.

Afleidende prikkels all over the place: social media, boeken lezen, netflixen… Hoeveel consumeer jij op een dag? Consumeer je kwaliteit? En hoeveel produceer, dus schrijf, je?

Het fifty-fifty-besluit reserveert energie voor schrijven. Je schrijven maak je beter door te schrijven. Schrijven, schrijven, lezen, reflecteren, herschrijven.

 

  1. Failing to plan = planning to fail.

Gebruik een week/maand/jaarplanner om je schrijfdoel in haalbare, concrete stappen op te delen en samen met je andere levensdoelen in te plannen. Zelf gebruikte ik de afgelopen 2 jaar een Purpuzplanner, versie 2023 ligt al klaar. Het maakt zoveel beter! Elke stap die je zet, hoe klein ook, geeft je energie.  

  1. Schrijven is schrappen.

En dan bedoel ik niet woorden schrappen in je tekst. Schrap hoofdstukken uit je

leven. Geef schrijven de ruimte. Activiteiten schrappen, interessante denkballonnetjes loslaten. Ja, dat doet even pijn. En het bespaart energie.

‘Maakt dit mij en mijn leven beter op de korte en lange termijn? Maakt dit mijn schrijven beter?’

Ja: plan en doe het.

Nee: schrap het.

 

Nu springen, en peddelen maar!

 

Spring van die Titanic af!

door | mrt 10, 2023 | Uncategorized | 0 Reacties

Pin It on Pinterest

Share This