Verhalen kleuren inspiratie

Welke verhalen kleuren jouw inspiratie?

Als kind las ik heel veel. Ik vond het heerlijk om onmogelijke avonturen te beleven in mijn hoofd. Ik verzon er allerlei plots bij. Mijn favoriete schrijvers van toen zijn: Roald Dahl, Paul Biegel, Paul van Loon, Astrid Lindgren, Guus Kuijer, Evert Hartman en Thea Beckman. Was jij ook fan van één van hen?

 

Leesliefde onder de deurmat

Op de middelbare school verdween mijn liefde voor lezen ergens onder de deurmat vanwege het ‘verplichte lezen voor de lijst.’ Dat strookte niet met mijn behoefte aan autonomie en de keuzemogelijkheden spraken me niet aan. Ik las ‘Ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch (dat leverde veel punten op!): een heel knap boek, maar ik knapte af op het ego van de schrijver dat door de regels heen schreeuwde. ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo vond ik prachtig, maar één scene schiet me direct weer te binnen. De vrouw die op een kleedje voor de haard ligt en door haar herdershond genomen wordt…

 

Comfortabel lezen

Als ik lees wil ik me vermaken, meeleven en leren. Comfortabel vanaf de bank. Of in de tuin op het zonneterras, liggend op de loungeset, wijntje erbij… Dat klinkt heerlijk, toch? Ik wil niet door elkaar geschud worden door nare scenes of toegeschreeuwd worden door schrijvers. Maar misschien dat mijn jeugdtrauma groteske gedaantes aangenomen heeft. Ik ben nu behalve ouder ook wijzer. En smaken veranderen. Die ‘hè-jakkes-momenten,’ of tragische eindes waar ik nog dagen last van heb, kan ik nu beter aan.

 

Leesrecept voorschrijven

Verhalen kleuren inspiratie. Ik groei graag – ik wil mezelf, anderen en mijn creaties beter maken. Klassiekers hebben het eeuwige leven, ze zijn van tijdloze kwaliteit en kunnen je veel leren. Daarom schrijf ik mezelf als recept een maandelijkse dosis leesinspiratie voor: een klassieke pil, een schrijfinjectie en een kinderkruik om me aan te warmen (mijn eerste leesliefde is altijd gebleven). Wat ik daaruit meeneem, vat ik bondig samen en deel ik hier, op hebban en op Instagram. Boekrecensies in de stijl van Ada: duidelijk en direct, de krachtige essentie in structuur gegoten met gevoel (voor humor). Zodat dat jouw inspiratie kleurt en zorgt voor beter maken.

? Welke verhalen uit de categorie literatuurklassiekers, schrijversboeken of tijdloze kinderboeken kleuren jouw inspiratie?

_

#betermaken

#createmagic

#verhalenkleureninspiratie

Pin It on Pinterest

Share This