Een spin heeft acht poten. Een inspiratiespin bij voorkeur duizend-en-één. Hoeveel poten heeft een schrijver nodig? Eén hand om je pen mee vast te houden, twee handen als je typt. Waarschijnlijk heb je extra handen nodig voor het jongleren met de ballen naast het schrijverschap. Recent heb ik geleerd dat het handig is pootjes toe te voegen.


Uitgeversdag

Op de Uitgeversdag 2021 maakte ik kennis met andere schrijvers en enkele uitgevers. Tijdens de ochtendsessies gaf Marelle Boersma verhelderende uitleg over uitgeven en vindbaarheid. Mijn vocabulaire is uitgebreid met termen als: ‘boekpitch,’ ‘bookproposal,’ ‘boekmarketing,’ en ‘authorsbranding.’ Check. Nu alleen nog even goed toepassen…

‘Blijf bij jezelf’ en ‘Het is heel leuk!’ verkondigde Marelle.
Ik voelde een steek in mijn maag. Persoonlijk heb ik niks met facebook, LinkedIn, twitter en dat soort media – je mag me gerust social-media-mijdend noemen. Het is niet zo dat ik onder een steen leef. Ik hou gewoon van dialogen met mensen die recht voor mijn neus staan. Zelfs als ik die persoon kan ruiken en dat minder aangenaam is. Er gaat niets boven de prikkeling van echte interactie en die krijg ik in het dagelijks leven genoeg.

Inspiratiespinnen

Maar verderop in de sessies begon het te borrelen vanbinnen. En thuisgekomen voelde ik inspiratiespinnen kriebelen door mijn hoofd. Vroeger schreef ik mails aan mijn studievriendinnen over mijn belevenissen in Medisch Centrum Oost. Zij vonden de mails zo grappig dat ze die bewaarden en voorlazen tijdens mijn bruiloft. Ik hou van korte stukjes schrijven – ik ga een blog beginnen! (‘Jemig wat een inzicht, de zoveelste blog?’ denk je misschien… Nou en! Er zijn ook al heel veel boeken geschreven, maar dat weerhoudt ons er toch niet van ze te schrijven?)

En ik ga een website maken. Over mijn ‘Sprankelende Sprookjes voor gevorderden,’ mijn 9+ jeugdboek dat zijn ontknoping nadert (Lieve Feekstra: Toverpad) en alle creaties die ik al voor mijn magische wereld bedacht heb. Hoe leuk is dat!
Er is alleen één probleem (‘één maar?’): mijn brein wil in de stand-by als het over computers en technische dingen gaat. Eerst maar eens uitzoeken hoe ik een website kan maken. Gelukkig is daar op het medium internet van alles over te vinden, zo sociaal! Een goede helpdesk vind ik een belangrijk criterium. Zodat mijn man en kinderen niet gek worden van mijn ‘Help!’

Opdracht aan schrijvers die net als ik een bestseller willen schrijven: grow a pair of pootjes!
Een spin met twee poten vangt lastig een vlieg…

Wat een leuk geschreven blog! Ik wil hem graag plaatsen.

(20-11-2021 geplaatst op Schrijvenonline, link)

Maaike Gunsing

Webredacteur, Schrijvenonline

Pin It on Pinterest

Share This